Al sector del vi se li travessen les xarxes socials

Només el 20% de les bodegues supera les 10 mil visites mensuals a la web

Deixar de banda la presència a Internet afecta directament a la facturació

Precisament pel pes que aquesta indústria té al mercat, comenta Toribio, “podem considerar que 10 mil visites mensuals són poques. És un reflex de la situació del sector i de la lenta adaptació que está tenint cap a les noves tecnologies”, explica. L’experta justifica aquesta situació en base a una tradició i conservadorisme, que avui en dia segueixen tenint molt de pes en el mercal. “El del vi és un món molt familiar, en el qual els canvis i les transformacions arriben a una velocitat molt més lenta”, detalla.
També es deu, justifica, al pes que l’exportació ha tingut, sobretot a les últimes dècades, al sector. Cal recordar que a l’any passat, les bodegues espanyoles lideraren el mercat mundial de vi amb 22.8 hectolitres, que varen suposar una quantitat de 2850 milions d’euros, segons les dades de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi. “Quan un objectiu és vendre grans quantitats fora del país, la plataforma web i les xarxes socials no tenen tanta importància. És ara, quan les bodegues han començat a crear marques insignia per fer-se notar entre els petits consumidors, quan lo digital comença a cobrar més rellevància”, prossegueix Toribio.

El pes de l’exportació dels últims anys ha frenat l’avançament digital.

D’entre totes les cases analitzades a l’informe, hi ha algunes que s’han posat les piles i ho estan fent francament bé. Per exemple Vivanco (La Rioja), Torres (Penedès), García Carrión (diverses regions espanyoles), o Ramón Bilbao (La Rioja i a Valladolid). A banda de tenir pàgines web ben treballades, fàcils i còmodes de navegar, amb la possibilitat de ser visitades en diferents idiomes, entre altres aspectes, ens permeten comprar online i fins i tot potencien altres activitats derivades del vi, com l’enoturisme. “No tenir els llocs web en condicions repercuteix directament  en la facturació i el posicionament de la marca. En aquest sentit, les bodegues analitzades que supere les 20 mil visites mensuals són únicament el 5%.

Apostar per les eines digitals té un altre gran avantatge, més encara en un moment com l’actual, en el que als productors els preocupa l’escàs seguiment que té el vi entre els menors de 35 anys. Segons un recent informe de Kantar Worldplanet, els joves gasten en vi 23 euros i consumeixen 10 litres cada any davant als 63 euros i 27 litres anuals de la mitjana espanyola. “Posicionar el vi a Internet mitjançant totes les plataformes possibles és indispensable per accedir a aquesta franja de consumidors que es decanten per altres productes. El sector cerveser i el d’alguns destil·lats, per exemple, fa molt temps que van entendre el potencial de les xarxes socials i la web”.

NO SEMPRE SÓN NECESSARIS GRANS PRESSUPOSTOS

Un canvi cultural. Les bodegues amb majors xifres de facturació no sempre són les que més força tenen a Internet. Això demostra, explica Rebeca, que no és necessària una gran inversió per aconseguir aquest posicionament, sino que tot neix d’un canvi cultural i una aposta clara per fer el pas endavant. Així, mentre que la bodega amb més trànsit, amb unes 150 mil visites mensuals, és Vivanco, que es mou sobre els 15 milions de facturació, la bodega Torres, que guanya per golejada en la factuació (187 milions d’euros), presenta menys de 100 mil visites. “Si una bodega que factura 100 vegades més que una altra que té la meitat del trànsit a la seva web, tot no depèn dels diners, sinó de com es facin les coses”.

Font original

Traducció al català per Qualiavins

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *